0

Alati kiehtova The Beatles

The Beatles on ehdottomasti yksi niistä asioista maailmassa, joiden kohdalla voidaan kiistatta puhua maailmanlaajuisesta ilmiöstä. Yhä edelleen yhtyeen kappaleita ja kokonaisia albumeita listataan parhaimpien joukkoon ja levyjä myydään vielä tänäkin päivänä.

Mitkä tekijät olivat The Beatles- ilmiön takana? Onko taustalla yksinkertaisesti yhtyeen musiikillinen erinomaisuus ja hahmojen valovoimainen karisma vai liittyykö tämän kaltaisiin villityksiin aina jokin yhteinen tekijä tai samana toistuva kaava, joka saa lähes jokaisen tunnustamaan kyseessä olevan jotakin paljon tavanomaista suurempaa. Yleensä ihmisiä kiehtovat nimenomaan musiikkiin liittyvät tekijät ja etenkin muusikot. Heitä saatetaan suorastaan jumaloida yli-ihmisinä ja toiset menevät kertakaikkiaan sekaisin ihailusta ja ehkä kateudestakin. Musiikki vaikuttaa suoraan ihmisten tunteisiin, tuoden esiin koko skaalan iloa, surua, kaipuuta ja pakahduttavaa rakkautta. Onko siis ihme, että juuri musiikillisesti itseään ilmaisevat taiteilijat, ovat yhteiskuntamme suurimman ylistyksen kohteita ja heidän edesottamuksensa muistetaan vuosikymmenien ajan, paljon sen jälkeenkin kun varsinainen tuotanto on jo päättynyt. Fanit pitävät yllä muusikoiden elämäntyön muistoa ja siirtävät sen myös jälkipolvien tietoisuuteen. The Beatlesiä muistellessa, olemme tosin jo jonkin sellaisen äärellä, joka mullisti koko musiikkimaailman täysin uusille ulottuvuuksille ja siitä syystä yhtyettä ei unohdeta mainita varsinkaan silloin, kun puhutaan musiikin historiasta.

Kohut ja fanaattiset fanit

The Beatlesin tarina alkoi sen jäsenten vielä ollessa varsin nuoressa iässä ja alkuajoista lähtien, sen taival oli suorastaan maaginen ja vähintäänkin inspiroiva. Erikoisinta ja ennenkuulumatonta oli yhtyeen uudenlainen tapa yhdistää ne elementit joita pidettiin pop- ja rockyhtyeiden tärkeimpinä osatekijöinä, luoden uudenlaisen tyylin tehdä musiikkia. Se, mikä ehkä eniten vetosi yleisöön, oli yhtyeen oman taiteellisen ja luovan potentiaalin täydellinen valjastaminen. The Beatles nimittäin ei ollut vain esiintyvä artistikokoonpano, vaan he myös itse sävelsivät musiikkiaan. Heillä oli myös selkeästi tunnistettava oma tyylinsä ja he toivat julki kaikkien jäsenten merkitystä, eikä esimerkiksi korostanut solistia niin sanotusti yhtyeen kasvoina. Musiikillisten tuotostensa ohessa The Beatles aiheutti myös paljon kohuja, jotka varmasti vaikuttivat osaltaan siihen, että yhtye jäi niin tiiviisti ihmisten mieliin.

Kohut ja fanaattiset fanit

Eräs skandaalin aiheuttaja oli muun muassa John Lennonin vitsailu siitä, että The Beatles on jopa suositumpi kuin Jeesus. Tämä ravisutti Yhdysvaltoja siinä määrin, että jopa muutamat radiokanavat lakkasivat soittamasta yhtyeen musiikkia. Bändin kotimaassa Englannissa, asia otettiin kuitenkin kevyemmin. Kansaa kohahdutti myös yhtyeen julkaisema varsin psykedeelinen tv-elokuva The Magical Mystery Tour, joka sai niin ikään osakseen myös melkoisen kritiikkiaallon. The Beatlesin hajoamiseen liittyy myös paljon spekulaatioita ja draamaa. Syiksi veikkailtiin muun muassa Yoko Onon ilmestyminen kuvioihin sekä Lennonin tyytymättömyys silloiseen manageriin. Toiset ovat sitä mieltä, että bändin lopetettua live-esiintymiset vuonna 1966, elettiin jo  Beatlesin lopun alkua. Lopullinen hajoaminen oli kuitenkin hidas ja konfliktien täyteinen prosessi. McCartney antoi huhtikuussa vuonna 1970 julkisen lausunnon yhtyeen lopettamisesta. Beatlemania iski ihmisiin kuin virus. 1964 aloitettu suursuosioon noussut kiertue räjäytti potin totaalisesti ja The Beatlesin kerrotaan olleen ehkä jopa maailman suosituin yhtye. Tällaisen suosion mukana tulee aina myös vähemmän miellyttäviä fanikohtaamisia ja jopa aggressiivisen fanaattista käytöstä. Arvatenkaan Beatles ei voinut välttyä faneilta, joilla meni artistien palvonta pahasti epäkunnioituksen puolelle. Hiusten ja vaatteiden repimistä, kotiovelle koputtelua ja jopa väkivaltaisia välikohtauksia aiheuttaneet fanit eivät enää kyenneet aina erottamaan, missä menee häirinnän ja yksityisyyden loukkaamisen rajat. Yhtye nähtiin kuin koko kansan omaisuutena ja toisinaan yli-innokkaat fanit perustelivat käytöstään sillä, että koska he ostavat levyjä, on heillä myös oikeus saada vastineeksi henkilökohtaista kontaktia. Beatlemania aiheutti myös harmittomampaa fanaattisuutta, kuten yltiömäistä keräilytoimintaa. Muutamat faneista, ovat ottaneet suorastaan elämäntehtäväkseen kerätä kaikkea mahdollista yhtyeeseen liittyvää materiaalia, kuten lehtileikkeitä, valokuvia ja jopa jäseniä muistuttavia pieniä figuureja. The Beatles- tavaraa myydään tänä päivänä varsin tähtitieteellisillä summilla.

16 toukokuun, 2019

© Psychedelica 2020