0

Bronxin puistoista lähtenyt rap soi nykyään syrjäisimmissäkin maailmankolkissa

Rap-musiikki sai alkunsa 70-luvulla New Yorkissa, Bronxin kaupunginosassa. Bronx oli varsinkin tuolloin lähes kokonaan afroamerikkalaisten asuttama. Puistoissa ja kaduilla järjestettiin bileitä joissa DJ:t soittivat musiikkia ja juontajana toiminut MC houkutteli yleisöä mukaan huutelemalla mikrofoniin musiikin päälle. Tätä puhetta alettiin kutsua nimellä rapping, joka afroamerikkalainen slangisana ja tarkoittaa kiihkeästi puhumista. Ajassa oli nähtävissä selkeä vastakkainasettelu Manhattanin hienostoklubien ja Bronxin luovien ja villien bileiden välillä.

Rap tapaa muita musiikkityylejä

Alkuaikoinaan rap toimi ainoastaan bilemusiikkina ja sitä kuunneltiin livenä, puheosuuksien eläessä yleisön mukaan. Rap oli bileiden ohjelmanumero ja hauskanpitoa, ei sen kummempaa- 1970-luvun lopulla rap-musiikkia äänitettiin ensimmäistä kertaa ja kaikki muuttui. Ensimmäinen suuri maailmanlaajuinen rap-hitti oli The Sugarhill Gangin Rapper’s Delight, joka julkaistiin vuonna 1979. Tämän jälkeen levyjä alettiinkin tuottaa vauhdilla. Räppääminen kehittyi ja samalla panostettiin myös DJ-taitoihin. Samassa rytäkässä DJ Grand Wizard Theodoren sanotaan keksineen vahingossa ”scratching”-metodin, jossa DJ liikuttaa levyä edestakaisin raapivan äänen tuottamiseksi. Samalla kehittyi räppiin olennaisesti kuuluva samplaaminen, eli se että kappaleissa käytetään osia toisten tekemästä musiikista. Joskus lainauksia muokataan kuitenkin niin rajusti, että alkuperäistä on vaikea tunnistaa.

1980-luvulla rap-musiikkia alettiin sekoittaa muihin musiikkityyleihin ja rap-artistit kävivät vierailemassa toisten muusikoiden levyillä. Run-D.M.C teki yhteistyössä Aerosmithin kanssa biisin Walk this way, joka levisi ympäri maailmaa. Edelleen rap pysyi kuitenkin vahvasti viihdemusiikkina, eikä sen avulla pyritty sen kummemmin rikkomaan tabuja tai tarttumaan epäkohtiin. Politiikka hiipi rap-musiikkiin vasta 1980-luvun loppupuolella ja ensimmäinen kuuluisa kantaa ottavamman rapin yhtye oli Public Enemy. Poliittisempi rap saapui Suomeenkin, jossa genreä edustaa mm. Paleface.

Räpin suosio kärjistyi yhteenottoihin

Rapin kulta-aika osuu 1990-luvun alkupuolelle, jolloin legendaariset rap-artistit Nas, Jay-Z ja Wu-Tang-Clan aloittivat uransa. Yhdysvalloissa rap säilyi kuitenkin pitkään underground-musiikkina ja olennaisena osana afroamerikkalaista kulttuuria. Siitä tuli kaikkien musiikkia vasta kun rap levisi todenteolla New Yorkista maan länsirannikolle Los Angelesiin ja San Franciscoon ja esimerkiksi Dr. Dre ja Snoop Dogg julkaisivat ensimmäiset levynsä. Tämä muutti merkittävästi valta-asemaa ja dynamiikkaa.

Idän ja lännen välille syntyi Yhdysvalloissa tiukka vastakkainasettelu, joka johti jatkuviin kahnauksiin ja johti mm. länsirannikon legendan Tupac Shakurin kuolemaan. Myös New Yorkin rapin kärkinimi The Notorius B.I.G. ammuttiin.

Kohti kaupallisempaa räppiä

Rap alkoi pian kehittyä kaupallisempaan suuntaan ja menestyneet rap-artistit tienasivat merkittäviä summia musiikillaan. Vuosituhannen vaihteessa Yhdysvalloissa alkoi räpin ja R&B:n fuusioituminen ja tästä sekoituksesta tuli maailman suosituinta musiikkia. Samaan aikaan Suomessa rap alkoi soida klubeilla ja soittolistoilla. Suomessa ensimmäisen aallon suomiräpin hittejä olivat mm. Fintelligensin biisit.

Suomiräpin toinen aalto

Suomiräpin kohdalla ensimmäinen innostus laantui 2010-luvulle tultaessa, mutta on osoittanut jälleen aktivoitumisen merkkejä. Suomessa räpin sanoituksista löytyy jokaiselle jotakin, sanoitukset kertovat niin yhteiskunnan epäkohdista, luksuselämästä kuin parisuhteiden vaikeudestakin. Ensimmäisenä rajoja mursi Limp Bizkit -yhtye, joka liitti 1990-luvulla rockin ja rapin keskenään. Räpin piirteisiin kuuluukin, että kehittyy jatkuvasti ja sulautuu eri musiikkityyleihin.

Rap on muuttunut selkeästi valtavirtamusiikiksi ja nykyräpistä on vaikea erottaa räpin alkuperäisiä tunnusmerkkejä. Alussa räppiin kuului olennaisesti rytmikäs, funk-tyylinen tausta mutta nykyään rap voi olla oikeastaan mitä tahansa musiikkia EDM:stä rockiin. Rap uusiutuu kuitenkin jatkuvasti ja löytää uusia, kiinnostavia muotoja. Suomessa aivan uuden aallon ja tyylin räpistä hyvä esimerkki on Paperi T, joka on villinnyt yleisöä teineistä keski-ikäisiin ja kokeillut rohkeasti eri tyylejä.

17 heinäkuun, 2017

© Psychedelica 2020