0

Cher – popin kiistämätön kuningatar

Jos Cher lähtisi hakemaan uutta toimisto työpaikkaa,olisi hänen ansioluettelonsa mahduttaminen yhdelle tai kahdelle sivulle täysin mahdotonta. Lahjakas nainen on laulajan uran lisäksi työskennellyt muun muassa tanssijana, näyttelijänä, muotisuunnittelijana, levy tuottajana, sekä hyväntekeväisyyden parissa. Vaikka Cher on kiistämättä yksi maailman menestyneimmistä naispuolisista artisteista, hänen elämänsä ei ole aina ollut ruusuilla tanssimista.

Uran varhaisvuodet

Cher syntyi Kaliforniassa 1946 työväenluokan perheeseen. Hänen isänsä John Sarkisian ajoi rekkaa, ja kärsi päihdeongelmista, ja hänen äitinsä oli wannabe näyttelijätär Georgia Holt. Erottuaan Cherin isästä, Holt muutti Los Angelesiin tyttärensä kanssa. Omien töidensä lisäksi hän sai hankittua Cherille pikku rooleja televisiosarjoista, mutta perhe päättyi muuttamaan ympäri Amerikkaa Holtin useiden avioliittojen perässä.

Cherin erikoinen kontra altto ääniala lähti kehittymään jo lapsuudessa, samoin myös halu kiivetä viihdemaailman huipulle. Cher jätti koulun ollessaan 16 vuotias aloittaakseen näyttelijäntyön koulutuksen Hollywoodissa. Tuntien välissä hän elätti itseään työskentelemällä tanssijana pienissä klubeissa, päätyen lopulta työskentelemään levytuottaja Sonny Bonon taloudenhoitajana. Tämä johti taustalaulajan keikkoihin Bonon kontaktien kautta, ja myöhemmin Cherin ja Bonon epävirallisen spirituaalisen seremonian kautta solmittuun avoliittoon.

Pariskunta päätyi esiintymään duettona Cherin lava kammosta johtuen, uran alkupuolella pariskunta omaksui esiintyjä nimet Caesar & Cleo 1964, mutta tämä muuttui muotoon Sonny & Cher jo vuonna 1965, ja samana vuonna päivänvalon näki pariskunnan ensimmäinen hitti I Got You Babe. Sonny & Cher matkustivat Englantiin uuden yleisön perässä, ja duosta tuli tähtiä lähestulkoon yön yli. Duon uran rinnalla Cher äänitti soolo albumeja, joiden menestys oli vähintään samaa luokkaa Sonny & Cher albumien kanssa.

1960-luvun lopulle mentäessä Sonny & Cher levytykset alkoivat menettää yleisöään. He näyttivät huomattavan laimeilta verrattuna rock n roll yhtyeisiin, ja nuoret musiikin kuluttajat äänestivät lompakoillaan. Sonny vastusti duon musiikkityylin muuttamista, ja pariskunnan 1969 levy-yhtiö katkaisi levytyssopimuksen Sonny & Cher duon kanssa. Levy-yhtiö halusi kuitenkin jatkaa yhteistyötä Cherin kanssa ilman tämän Sonnyn vaikutusta, ja vaikka pariskunta avioitui vihdoin virallisesti, suhde oli kulkemassa loppuaan kohti.

Tähti on syntynyt

Cherin sooloura oli nousujohteinen kautta 70-luvun alun, ja levytysten lisäksi tähden näyttelijän ura sai alkunsa näinä vuosina. Sonnyn ja Cherin henkilökohtaiset ongelmat eivät kuitenkaan selvinneet, ja pariskunnan avioliitto päättyi eroon vuonna 1975. Cherin ura 70-luvun läpi ja 80-luvun alussa oli vaihtelevaa, tähti vaihtoi imagoa useammin kuin monet sukkia, ja kaupallinen menestys oli satunnaista. Cher päätti lopulta ottaa itseään niskasta kiinni, ja muutti New Yorkiin 1982 näyttelijän töiden perässä, ja sai pian roolin Robert Altmanin Broadway näytelmästä, ja myöhemmin samaan käsikirjoitukseen perustuvasta elokuvasta. Tämä laukaisi näyttelijättären uran, ja Cherin 80-luvun aikana tekemät elokuvat keräsivät sekä lipputuloja että kriittistä menestystä.

Yleistä menestystä seurasi virallinen tunnustus, ja Cher voitti vuoden 1985 Cannesin elokuvafestivaalien parhaan naisnäyttelijän palkinnon roolistaan Mask elokuvassa, ja muutamaa vuotta myöhemmin parhaan naispääosan Oscarin Moonstruck roolistaan.

Cherin menestys ja taiteellinen panos 90-luvulla oli vaihtelevaa, ja hän kärsi vuosikymmenen alussa terveysongelmista, jotka katkaisivat hänen näyttelijän ja laulajan uransa väliaikaisesti. Vuosikymmenen loppu toi uutta menestystä tähden uralle, ja siinä missä useimmat jäävät eläkkeelle lähestyessään seitsemättä kymmenettä ikävuottaan, Cher on jatkanut sekä musiikin että elokuvien parissa läpi 2000-luvun. Viimeisin maailmankiertue vuosituhannen alkuvuosina tuotti yli 145 miljoonaa dollaria, tehden siitä tuotteliaimman naisartistin kiertueen ikinä. Viime vuosina Cher on näytellyt hittielokuvassa Mamma Mia! ja tämän jatko osassa, suunnitelmissa on myös julkaista kaksi uutta studioalbumia vuonna 2019.

20 heinäkuun, 2018

© Psychedelica 2020