0

Elvis jätti musiikkimaailmaan upean perinnön

Elvis Presley kuuluu kiistattomasti amerikkalaisen pop-kulttuurin ikoneihin samaan tapaan kuin James Dean ja Marilyn Monroe. Presley oli poikkeuksellisen lahjakas laulaja, muusikko ja elokuvanäyttelijä, jonka ympärille huikea menestys ja menehtyminen nuorena loivat myyttisen ilmapiirin. Yhä edelleen Elviksen kuolemasta liikkuu myös salaliittoteorioita, sillä fanien on ollut vaikeaa hyväksyä hänen äkillinen poismenonsa. Elvis on edelleen kaikkien aikojen suosituin artisti.

Köyhän perheen vesa suunnitteli ryhtymistä rekkakuskiksi

Elvis Presley syntyi Mississippissä Yhdysvalloissa vuonna 1935 köyhään perheeseen. Toimeentulon kanssa taistellut perhe joutui muuttamaan usein ja Elviksen ollessa 13-vuotias he päätyivät Memphisiin. Elvis oli saanut jo nuorena vaikutteita helluntailaiskirkossa ja Memphisin kaduilla kuulemastaan musiikista ja nautti itsekin laulamisesta. Jo 10-vuotiaana hän osallistui menestyksekkäästi maatalousnäyttelyn laulukilpailuun. Seuraavana vuonna nuori Elvis sai vanhemmiltaan lahjaksi kitaran. Pojan alkuperäinen lahjatoive oli polkupyörä, muta siihen köyhällä perheellä ei ollut varaa. Kitara osoittautui myöhemmin kuitenkin nappivalinnaksi.

Vielä lukioaikanaan Elvis suunnitteli uraa rekkakuskina ja koulun jälkeen hän siirtyi töihin sähköliikkeeseen. Valmistuttuaan lukiosta vuonna 1953 Elvis päätti pistäytyä paikallisessa Sun Recordsin äänitysstudiossa nauhoittamassa syntymäpäivälahjaksi äidilleen balladit ”My Happiness” ja ”That’s When Your Heartaches Begin”. Myöhemmin hän palasi vielä äänittämään kaksi muuta kappaletta ja vakuutti samalla äänitysstudion omistajan taidoillaan. Puoli vuotta myöhemmin Elvis kutsuttiin takaisin studiolleen ja Elvis päätyi äänittämään bändin kanssa kappaleen ”That’s All Right (Mama)”, josta tuli muusikoiden ja Elviksen käsissä ensimmäinen rockabilly-kappale. Nauhoitusta soitettiin paikallisella radioasemalla ja se villitsi kuuntelijat täysin.

Armeija ja elokuvaroolit hidastivat muusikon uraa

Näin oli alkanut Elviksen komea ura ja hän jatkoi keikkailua studiobändinsä kanssa. Elviksen esiintymisen olivat jotain ennen näkemätöntä tanssiliikkeineen ja flirttailuineen ja villitsivat erityisesti nuorta naisyleisöä. Elvis soitti jatkuvasti itse myös kitaraa, vaikkakin bändin soolokitaristi Scotty Moore vastasi haastavammista sointukuvioista. Laulajana Elvis oli kuitenkin omaa luokkaansa ja hänen äänialansa poikkeuksellisen laaja.

Elvistä on kiittäminen siitä, että rock and rollina tunnettu musiikkityyli tuli suuren yleisön tietoisuuteen. Elvis oli afroamerikkalaiseen rhytm and bluesiin pohjautuvan musiikkityylin suosituin artisti ja onnistui sysäämään liikkeelle todellisen kulttuurisen muutoksen. 1950-luvun aikana Elvis nähtiin näyttelemässä useassa menestyselokuvassa, mutta näyttelijänura jäi katkolle hänen suunnattuaan armeijaan vuonna 1958. Armeijasta palattuaan Elvis jatkoi näyttelemisen parissa, mutta musiikkiura jäi pienemmälle huomiolle.

Elviksen managerina suurimman osan urasta toiminut eversti Parker määritteli suuresti Elviksen uran suuntaa. Laulaja itse olisi halunnut keskittyä levyjen tekemiseen, mutta Parker määräsi hänet tekemään elokuvia toisensa perään, sillä ne tuottivat nopeammin. Vähitellen Elviksen fanit alkoivat vähentyä ja häntä pidettiin jo entisenä tähtenä. NBC:n jouluohjelma kuitenkin muutti tämän.

Elviksen paluu huipulle

Vuonna 1968 Elvis palasi huipulle myös laulajana, kun hän esiintyi televisioidussa konsertissa. NBC:n jouluohjelman tuottaja Steve Binder halusi palauttaa shown myötä rock and rollista tunnetun Elviksen ja suunnitelma toimi loistavasti. Tästä innostuneena Elvis hylkäsi näyttelemisen ja keskittyi bändin kanssa esiintymiseen. Häntä nähtiin usein esiintymässä mm. Las Vegasissa, jossa Elvis esiintyi neljän viikon aikana 57 loppuunmyydyssä konsertissa, rikkoen kaikki yleisöennätykset. Kuukauden mittaisia keikkasopimuksia jatkettiin Hilton-hotellin kanssa ja yhteensä Elvis esiintyi siellä 646 kertaa, myyden jokaisen esityksen loppuun. Vuonna 1973 Elvis esiintyi televisioidussa hyväntekeväisyyskonsertissa, josta tuli maailman katsotuin tv-ohjelma.

Elvis kuoli vain 42-vuotiaana vuonna 1977 ilmeisesti lääkkeiden yliannostuksen aiheuttamaan sydämen pysähdykseen. Hän oli todennut tyttöystävälleen Ginger Aldenille menevänsä lukemaan viereiseen huoneeseen, jotta Alden saisi nukkua päiväunet rauhassa. Alden heräsi muutaman tunnin kuluttua, mutta Elvis ei ollut vieläkään palannut. Lopulta Alden löysi hänet kylpyhuoneen lattialta menehtyneenä.

16 marraskuun, 2017

© Psychedelica 2020