0

Frank Sinatra – Rottalauman sinisilmäinen johtaja

Frank Sinatra on varmasti yksi Amerikan historian tunnetuimmista muusikoista. Loistavan musiikkiuran lisäksi Sinatra tunnetaan romanttisista elokuvistaan, sekä monimutkaisesta yksityiselämästään. Kautta 50- ja 60-lukujen Sinatra hallitsi lehtien sivuja ja ihailijoiden mielikuvituksia Rat Pack kaveri porukkansa kanssa.

Sinatran musiikin vaikutusvalta populaarikulttuurissa jatkuu edelleen, ja alkuperäisten levytysten lisäksi niiden uudelleen levytys suosittujen artistien taholta on yleistä. Melodiset kappaleet ovat myös karaokelaulajien, ja television musiikkikilpailujen osanottajien luotto materiaalia.

Sinatran varhaisvuodet

Frank Sinatra syntyi New Jerseyssä 1915 italialaiseen perheeseen. Sinatran äiti Dolly oli mukana paikallispolitiikassa, ja hänestä muodostui myöhemmin vahva ajava voima poikansa uralla. Dolly työskenteli myös kätilönä, ja auttoi paikallisia tyttöjä laittomien aborttien kanssa. Perheen isä Martyn omisti paikallisen tavernan, ja teki vapaa-aikanaan keikkaa palkka nyrkkeilijänä.

Sinatran kiinnostus musiikkia kohtaan syntyi nuorella iällä, ja lapsena hän lauloi vanhempiensa tavernassa asiakkailta saamiaan tippejä vastaan. Teini-ikäisenä mies ihastui big band jazz musiikkiin, ja idollisoi varsinkin Bing Crosbya. Nuori Frank jätti koulu tien taakseen saamatta high school papereita ulos, ja teki tämän jälkeen elantoa hanttihommilla ja laulamalla paikallisilla klubeilla hyvin pieniä palkkioita vastaan.

Sinatra ei koskaan oppinut lukemaan nuotteja, vaan lauloi sekä soitti ukulelea täysin korvakuulolta. Hän sai ensimmäisen ammattimaisen keikkansa paikallisessa 3 Flashes -lauluyhtyeessä, joka palkkasi nuoren miehen lähinnä siitä syystä että tämä omisti auton, ja pystyi näin ollen kuljettamaan heitä esityksiin. Ryhmä päätyi voittamaan radiokanavan amatööri muusikoiden kilpailun, jonka palkintona oli kuuden kuukauden keikkasopimus. Frank Sinatran luontainen karisma loisti läpi, ja nuori mies päätyi toimimaan ryhmän pää laulajana keikkojen ajan.

Sinatran ensimmäinen kaupallinen levy näki päivänvalon 1939, hänen laulaessaan Harry James orkesterissa. Hänen lauluäänensä oli kehittynyt huomattavasti uran alkuajoista, ja Sinatra pian siirtyi Tommy Dorsey yhtyeen laulusolistiksi. Dorsey tuki Sinatran uraa, ja oli pitkälle vastuussa nuoren miehen kehittymisessä vakavasti otettavaksi artistiksi. Tommy Dorsey vuodet toivat Sinatralle uran ensimmäiset levylista menestykset, ja vuonna 1940 yhtyeen kappale Imagination päätyi yhdysvaltojen levylistojen kymmenen kärkeen.

Hypähdys soolo artistiksi tapahtui Sinatran laulaessa edelleen Tommy Dorsey yhtyeessä, ja hän jätti bändin 1942, voitettuaan oikeustaistelun joka vapautti hänet epäreilusta sopimuksesta jonka mukaan 43% Sinatran koko elämän tuloista kuuluisi Dorseylle.

Uran nousut ja laskut

Sinatran sooloura ja julkinen profiili lähti nousuun toisen maailmansodan aikana. Koska Frank oli vapautettu palveluksesta, hän jatkoi levytysten julkaisemista, ja viihdytti myös ympäri maailmaa lähetettyjä Amerikkalaisia joukkoja. Vuonna 1946 The Voice of Frank Sinatra albumi saavutti kuuluisan Billboard listan ykkössijan, ja levyjen vuosittainen myynti hyppäsi kymmeneen miljoonaan.

Sinatran ura lähti laskuun 50-luvun alussa, jolloin hänen yksityiselämänsä skandaalit tahrasivat miehen teini idolin mainetta. Frankin avioliitto Nancy Sinatraan kariutui miehen suhteeseen tunnetun näyttelijän Ava Gardnerin kanssa, ja yleisön reaktiot alkoivat vaikuttaa myös laulajan fyysiseen terveyteen.

Sinatran uran pelastukseksi nousi pitkäaikainen sopimus Las Vegasin kasinoilla. Kaupungin hedonistinen ilmapiiri sopi miehelle paremmin kuin hyvin, ja hän hallitsi kaupungin viihdemaailmaa läpi 50- ja 60-lukujen Rat Pack kaveriporukan kanssa. Vegasin ulkopuolella miehen keikat olivat kuitenkin hiljaisia, kunnes Capitol Record otti hänet listoilleen 1953. Useimmat Sinatran tunnetuimmista kappaleista on nauhoitettu näiden vuosien aikana, ja Capitol Records sopimusta on kiittäminen aarteista kuten I Get a Kick Out of You ja I’ve Got You Under My Skin. Sinatra jätti Capitol Recordsin 1961, mutta hänen aktiivinen uransa jatkui hyvin vaihtelevalla menestyksellä 80-luvun loppuun saakka. Sinatra menehtyi sydänkohtauksen seurauksena 1998 Los Angelsesissa.

4 kesäkuun, 2018

© Psychedelica 2020