0

HIM lopettaa 26-vuotisen uransa jäähyväiskiertueeseen

HIM kuuluu Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiin yhtyeisiin, mutta nyt 26 vuotta keikkailleen ja levyttäneen yhtyeen taival on tulossa tiensä päähän. Yhtye aloitti kesäkuussa jäähyväiskiertueensa. Kiertue alkoi Espanjasta ja päättyy vuoden vaihteessa. Tässä välissä HIM aikoo kiertää vielä 14 maata ja päättää uransa komeasti huipulla.

Historiansa aikana HIM on saavuttanut menestystä sekä Suomessa että maailmalla ja uudistanut onnistuneesti soundiaan. Virallisesti yhtyeen metallia, hardrockia ja goottitunnelmaa yhdistelevä musiikkityyli on nimetty love-metalliksi. Yhtyeellä on alusta asti ollut laaja, kansainvälinen ja uskollinen fanijoukko, joka on ottanut uutisen bändin lopettamisesta surullisena vastaan. Useat fanit ovat tatuoineet ihoonsa yhtyeen tunnuksena tunnetun heartagram-kuvion, jossa yhdistyvät sydän ja viisisakarainen tähti. HIMin kuuluisimpia kappaleita ovat Join Me in Death, Poison Girl, Right Here in My Arms, Wings of Butterly, Killing Loneliness ja The Funeral of Hearts.

Tilaa uusille projekteille ja ideoille

Yhtyeen Facebook-sivulla laulaja Ville valo kirjoittaa, että ”Tunnemme vilpittömästi, että HIM on tehnyt uskomattoman matkansa, ja on aika sanoa hyvästi”. Valo kertoo haluavansa tehdä tilaa uusille kokemuksille ja toteaa, että yhtyeenä HIM on nyt tehnyt kaiken mitä on halunnut, jolloin on aika lopettaa ja antaa uusien tuulien puhaltaa. Viime vuosina Valolla onkin ollut useita omia projekteja yhtyeen ulkopuolella. Hän on mm. levyttänyt John Denverin kuuluisasta 1970-luvun Annie’s Song -hitistä suomenkielisen version nimellä Oot mun kaikuluotain. Kappaleen musiikkivideo palkittiin vuoden parhaan musiikkivideon Emma-palkinnolla. Valon kokeiluihin kuului myös joululaulun levyttäminen yhdessä Andy McCoyn kanssa.

HIM on tehnyt todellista historiaa suomalaisen musiikin saralla

Yhtyeen keulakuvana alusta asti toiminut Valo perusti HIMin vuonna 1991 kitaristi Mikko Lindströmin ja basisti Mikko Paanasen kanssa. Yhtyeen nimi on lyhenne sanoista His Infernal Majesty. Kuusi vuotta myöhemmin ilmestyi yhtyeen ensimmäinen levy, Greatest Lovesongs vol 666. Albumi oli menestys ja jäi myös elämään Suomen musiikkihistoriaan. Levyarvostelussa musiikkia kuvailtiin mm. raskaan rockin, goottiromantiikan ja härmäläisen iskelmän sekoitukseksi. Helsingin Sanomissa toimittaja Jarkko Jokelainen sisällytti levyn listalleen, johon hän keräsi suomirockin viisikymmentä merkittävintä albumia.

Melko pian HIM oli valloittanut Suomen lisäksi myös Saksan sekä useita muita Euroopan maita. Jo yhtyeen seuraava levy nauhoitettiin Suomen sijaan Walesissa ja sen tuottajana toimi Depeche Moden ja Nine Inch Nailsin kanssa yhteistyötä tehnyt John Fryer. Yhdysvalloissa yhtye nousi merkittävään suosioon viimeistään muutamaa vuotta myöhemmin, kun albumi Dark Light yli kultalevyrajan ensimmäisenä suomalaisyhtyeenä. Albumi nousi arvostetulle Billboardin Top 200 -albumilistalle sijalle 18. Maailmanlaajuisesti albumia on myyty jo yli 900 000 kappaletta. Yhteensä HIMin kaikkia albumeita on myyty noin viisi miljoonaa kappaletta.

Yhtye jää elämään kirjoissa ja muistoissa – odotettavissa legendaarinen viimeinen keikka

Vuonna 2009 rock-elämänkertoihin erikoistunut brittiläinen kirjailija Reinhardt Haydn HIMin vaiheista teoksen, joka jäi kuitenkin valitettavan pinnalliseksi. Suurimman osan materiaalistaan Haydn oli kerännyt ulkomaisissa rock-lehdissä julkaistuista haastatteluista. Syvällisemmin bändin olemukseen pääsee käsiksi Juho Juntusen vuonna 2002 ilmestynyt Synnin viemää, joka sisälsi myös ennen julkaisematonta kuvamateriaalia.

Vuonna 2015 HIMin rumpali Mika Karppinen jätti yhtyeen ja tuolloin myös Valo varoitti, ettei yhtyeeltä ole lähiaikoina ilmestymässä levyjä tai tulossa keikkoja. Nyt edellilsestä studioalbumistakin on aikaa jo neljä vuotta. Traditionaalisesti HIM on kuitenkin ollut keikalla Tavastialla aina uutena vuotena jo useiden vuosien ajan. Jäähyväiskiertue halutaan siksi päättää viimeiseen uuden vuoden keikkaan, tietenkin Tavastialla.

29 elokuun, 2017

© Psychedelica 2020