0

Mariah Carey

Mariah Carey on 49-vuotias yhdysvaltalainen poplaulaja. Hän on syntynyt 27. maaliskuuta vuonna 1970 Huntingtonissa eli New Yorkissa. Tunnetuksi Mariah Carey tuli laulajan, mutta on sittemmin tehnyt myös säveltäjän, tuottajan ja näyttelijän töitä. Hänen musiikkinsa on pop-musiikkia, joka on saanut vaikutteita R&B-musiikkityylistä. Osassa kappaleissa kuuluu myös hip hop -vaikutteita. Hän on sopraano ja hänen äänensä ylettyy viiden oktaavin päähän vihellysrekisterinä. Hän on noussut kuuluisuuteen 1990-luvun alussa debyyttialbumillaan. Hänen kappaleensa Vision of Love pääsi silloisille top listoille, joka toi Mariah Careyn yleisön tietoisuuteen. Tämän jälkeen hän onkin noussut yhdeksi maailman tunnetuimmista naislaulajista. Hän on myös voittanut urallaan kokonaiset viisi Grammya ja päässyt 18 kertaa Billboard -yleislistan ykköshitiksi. Albumeita Mariah Carey on myynyt maailmanlaajuisesti yli 200 miljoonaa. Hän toimiikin monen nuoren laulajan esikuvana. Laulaja uran ohella hän on taas näytellyt useissa elokuvissa ja luonut omia nimikko hajuvesiä.

Mariah Careyn elämä ja ura

Mariah Carey syntyi New Yorkissa kansainväliseen perheeseen. Hänen isällään on juuria Afrikasta ja Venezuelasta ja hänen äidillään Irlannista. Musiikista Mariah rupesi kiinnostumaan lapsena äitinsä puolesta, nimittäin Mariahin äiti toimi oopperalaulajana ja laulunopettajana. Hän kutsuikin jatkuvasti jazzmuusikoita kotiinsa. Heidän avullaan Mariah tutustuikin musiikkiin ja laulamiseen. Musiikin avulla Mariah pystyikin purkamaan tunteitaan ja sävelsi omia kappaleitaan jo teini-iässä. Hän rupesi tekemään yläasteen jälkeen töitä tarjoilijana ja havittelemaan samaan aikaan levytyssopimuksia. Tytön lopulta löysikin Brenda K. Starr, joka päätti ottaa Mariahin taustalaulajakseen. Brenda halusi auttaa Mariahia pääsemään kuuluisaksi. Tämän jälkeen hän saikin ensimmäisen sopimuksena Columbia Recordsista. Tommy Mottola sai silloin käsiinsä Mariahin demon, jonka jälkeen etsi laulajan käsiinsä. Mariahin ensimmäistä studioalbumia työstettiin 2 vuotta, ennen kuin se pääsi yleisön kuultavaksi.

Mariah Careyn elämä ja ura

Aluksi Mariahin albumi aiheuttikin ristiriitaisia tunteita ja hänen melismaattinen laulutyyli oli monelle uutta. Hänen äänensä onki yksi historian parhaista äänistä, nimittäin se ylettyy jopa viiteen oktaaviin. Hän myös ylettää äänellään vihellysrekisteriin, joka on korkein mahdollinen äänirekisteri ihmiselle. Uransa alussa Mariahin musiikkityylistä vastasi levy-yhtiön pomo ja hänen tuleva aviomiehensä Tommy Mottola. Tommy halusi pitää Mariahin naapurintyttöimagossa. Naapurintyttöimago asettuikin erittäin hyväksi valinnaksi, nimittäin Mariah sai kasvatettua suosiotaan tänä aikana. Hän kerkesi tekemään naapurintyttöimagossa kaksi timanttialbumia. Hän kuitenkin erosi Tommystä nopeasti albumien julkaisujen jälkeen ja päätti tehdä albumin omilla ehdoillaan. Mariahin avioero astui voimaan 1998, jolloin hän vaihtoi levy-yhtiökseen Columbian. Hänet listattiinkin 1990-luvun menestyksekkäimmäksi artistiksi ja voitti levymyynnillään jopa Janet Jacksonin ja Madonnan.Vuonna 2001 Mariah Carey vaihtoi taas levytys yhtiötä ja kirjoitti Virgin Recordsin kanssa 80 miljoonan dollarin levytyssopimuksen. Hän kuitenkin sairastui tämän jälkeen henkisesti ja kerkesi julkaista vain yhden albumin. Mariah hakeutui tällöin sairaalaan fyysisen ja henkisen väsymyksensä takia. Hän pyörtyi alhaisen unettomuuden ja sokerin takia äitinsä luona, jolloin hän piti pienen tauon urallaan. Vuosi 2005 kuitenkin muutti taas suunnan Mariahin uralla ja hän loi takaisinpaluu -levyn. Tämä albumi pääsi suoraan yhdysvaltojen myydyimmäksi albumiksi vuonna 2005. Hän jopa voitti levymyynnillään 50 Centin albumin ja tuli maailmanlaajuisesti toiseksi Coldplaylle. Mariah on voittanut urallaan lukuisia erilaisia palkintoja ja päässyt Billboardin listalle 18 kertaa ykköshitiksi, joka vetää vertoja jo jopa Elvis Presleyn suoritukselle. Hän on voittanut yhteensä 5 Grammya, 32 Billboard -palkintoa, 10 American Music Awards –palkintoa ja 21 World Music Awards –palkintoa. Tämä onkin yksi suurimmista yksittäisen artistin saavuttamista palkintojen määristä.

16 syyskuun, 2019

© Psychedelica 2020