0

Punk ei ole koskaan viihtynyt valtavirrassa

Punk valtasi maailman 1970-luvulla, kun nuoriso kokoontui purkamaan turhautumistaan epäoikeudenmukaisena kokemaansa maailmaa kohtaan. Punkiin liitetäänkin läheisesti punkrockin lisäksi anarkismista vaikutteita ammentava arvomaailma ja elämäntapa, sekä irokeesit ja piikkitukkakampaukset, hakaneulat ja kloriittifarkut. Punkrock taas syntyi turhautumisesta tuolloin suositun progressiivisen rockin ja metallirockin pitkiin kappaleisiin ja kitarasooloihin. Muusikot olivat kehittyneet lähes virtuooseiksi, mutta samalla he etääntyivät kuulijoistaan ja moni kaipasi 1950-luvun yksinkertaisempaa rock and rollia, jossa vaatimattomampikin soittotaito riitti ja kappaleet olivat lyhyitä.

Punkin maailmanvalloitus alkoi New Yorkista

Punkrockin edelläkävijöitä löytyy jo 1960-luvun rockmusiikista, jolloin esimerkiksi The Who , amerikkalainen garage rock, The Stooges, Velvet Underground ja useat muut rockyhtyeet siirtyivät musiikissaan kantaaottavampaan suuntaan ja rajumpaan ilmaisuun. Yhteiskunnallista kritiikkiä näkyi 1960-luvulla jo paljon erilaisissa underground-piireissä ja protestilaululiikkeessä. Varsinaisesi punk-liike ja punkrock kuitenkin kehittyivät New Yorkissa vuosina 1974-1976. Punk-nimitys tuli samannimisen lehden lanseeraamana. Ged Dunn, John Holmstrom ja Legs McNeil perustivat New Yorkin uuteen ja tuntemattomaan underground-musiikkikulttuuriin keskittyneen lehden ja päättivät kutsua sekä lehteä että itse ilmiötä tällä retkua tarkoittavalla sanalla. Lehteä alettiin julkaista vuonna 1975 ja siinä käsiteltiin mm. sellaisia yhtyeitä kuin Ramones, Blondie, Patti Smith, Television, New York Dolls ja Dead Boys.

Pian liike levisi Yhdysvalloista myös Iso-Britanniaan, kun New York Dolls -yhtyeen managerina toiminut Malcolm McLaren palasi Lontooseen vuonna 1975, perusti antimuotia myyvän liikkeen ja päätyi pian uuden brittipunkyhtyeen, The Sex Pistolsin manageriksi. The Sex Pistols toimi innoituksena brittimuusikoille ja pian sen vanavedessä syntyivät mm. yhtyeet The Clash, Joy Division, Generation X ja The Adverts. New Yorkissa punkliike liittyi nimenomaan musiikkiin, mutta Britanniassa mukaan tuli vahvasti kantaaottava, anarkistinen ja kaoottinen asenne.

Asenteen taustalla oli yhteiskunnassa vellova lamakausi ja kasvava nuorisotyöttömyys sekä 1960-luvun hippi-idealismin lopullinen romahdus. Aluksi punkia kuvailtiinkin sanalla ”työttömyysjono-rock”.  1970-luvun loppupuolella punk alkoi levitä ympäri maailmaa ja muuttui samalla kaupallisemmaksi. Vastalauseena alkuperäisen punk-tyylin kaupallistumiselle monissa maissa alkoi kehittyä aggressiviinen hardcore punk -tyylisuuntaus, jonka tunnetuimpia edustajia ovat mm. amerikkalaisyhtyeet Dead Kennedys ja Black Flag.

Suomipunk tunnetaan edelleen maailmalla

Suomessa ensimmäinen punklevytys oli vuonna 1977 ilmestynyt Briard-yhtyeen esikoissingle I Really Hate Ya. Pian alkoi myös Pelle Miljoonan ja Eppu Normaalin menestyskausi ja hitit Väkivalta ja päihdeongelma, Olen työtön ja Poliisi pamputtaa taas soivat keikoilla ja radioissa. Muita tunnettuja ensimmäisen aallon punkyhtyeitä Suomessa olivat mm. Maukka Perusjätkä, Kollaa kestää ja Ratsia.

Ajan myötä erityisesti Pelle Miljoonan ja Eppu Normaalin tyylit kehittyivät kohti pop-musiikkia ja muodostivat musiikin uuden aallon. Punkkarit halusivat kuitenkin pitää kiinni underground-musiikista ja myös Suomeen muodostui punkin alalajiksi hardcore-punk. Tätä tyylilajia edustivat mm. yhtyeet Terveet Kädet, Kaaos, Lama ja Pyhäkoulu.

Suomessa kaupallinen punk-kulttuuri kukoisti melko lyhyen aikaa ja säilyi nuorison massakulttuurina noin 1980-luvun puoliväliin. Punk-liike ei kuitenkaan kuollut vaan jatkoi kehittymistään valtavirran ulkopuolella. Suomalaiset punkbändit keikkailevat edelleen Euroopassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa ja Japanissa oman ruohonjuuritason verkostonsa kautta.

2 heinäkuun, 2017

© Psychedelica 2020