0

Rajaton riemu soi jo kahdettakymmenettä vuotta

Lauluyhtye Rajaton on ihastuttanut Suomessa ja maailmalla jo 20 vuoden ajan. Vuodesta toiseen lauluyhtyeen konsertit myydään loppuun ja tämän vuoden Juhlaviikoilla jouduttiin saman tien järjestämään lisäkonsertti, kun ensimmäisen konsertit liput loppuivat minuuteissa. Rajaton on uransa aikana ehtinyt tehdä noin 1 500 keikkaa viidessä maanosassa ja 30 maassa. Rajattomalta on ilmestynyt 15 albumia ja näiden lisäksi kaksi DVD:tä, joita on myyty yhteensä yli 400 000 kappaletta. Yhtye onkin saavuttanut Suomessa tuplaplatinaa, kaksi platinalevyä ja kahdeksan kultalevyä. Erityisesti Rajattoman joulukonsertit ovat muodostuneet perinteeksi monessa suomalaiskodissa. Joulukiertuetta on järjestetty vuodesta 2003 lähtien ja joka vuosi paikalle suuntaa jopa 20 000 konserttikävijää.

Laulukilpailun kautta maailmalle

Rajaton on perustettu Helsingissä vuonna 1997. Yhtyeeseen kuuluvat sopraano Essi Wuorela, 2. sopraano Virpi Moskari, altto Soila Sariola, tenori Hannu Lepola, baritoni Ahti Paunu ja basso Jussi Chydenius. Kaikki yhtyeen jäsenet tulevat musiikillisesti hyvin erilaisista taustoista ja he säveltävät ja sovittavat kappaleet yhdessä.

Lauluyhtyeen ura lähti nousuun Tampereen Sävel -lauluyhtyekilpailun voitosta, eikä heitä ole tämän jälkeen pysäyttänyt mikään. Alusta asti Rajaton on tuonut jotain uutta ja raikasta suomalaiseen lauluyhtyekulttuuriin, joka ennen heitäkin oli tasokas, mutta hieman vakava. Yhtyeen vahvuuksina toimivat erityisesti tasavahvat laulajat, rohkeus ja kokeilunhalu, hyvä energia ja huumorintaju. Laulajien erilaisuus kääntyy eduksi ja äänet soivat yhteen kuin ne olisi siten tarkoitettu. Lisäksi Rajaton on saanut laulettavakseen äärimmäisen hienoa uudempaa suomalaista musiikkia, joka sopii yhtyeelle erityisen hyvin.

Vuosien varrella yhteistyö on hioutunut täysin saumattomaksi. Rajaton on alusta asti toiminut samalla kokoonpanolla, vaikka välissä on nähty muutama tuuraaja mm. äitiyslomien ja opintovapaiden aikana. Lauluyhtyeen ohjelmisto on monipuolinen kattaus jazzia, poppia, sävellettyjä runoja, balladeja, kuoroteoksia ja lastenlauluja. Lisäksi Rajaton on muutamaankin otteeseen yhdistänyt voimansa UMO Jazz Orchestran ja Sinfonia Lahden kanssa luoden upeat ABBA ja Beatles -konserttikokonaisuudet.

Rajattomasta kaikkien yhteinen päätyö

Ennen Rajatonta Jussi Chydenius oli tullut kuuluisaksi Don Huonot -bändin rumpalina, Essi Wuorela pop-laulajana, Soila Sariola kansanmuusikkona ja Ahti Paunu radiojuontajana. Laulajat tapasivat alun perin toisensa opiskellessaan Sibelius-lukiossa ja myöhemmin kaikki lauloivat myös Grex Musicus -kuorossa. Kaikille lauluyhtye antoi kuitenkin hyvän syyn luopua aikaisemmista uristaan, eivätkä he omien sanojensa mukaan ole tätä katuneet. Rajaton on työllistänyt koko ryhmän täysipäiväisesti jo yli 15 vuoden ajan ja kaikki yhtyeen jäsenet kertovat olevansa unelmatyössään. Jäsenet ovat kuitenkin julkaisseet lauluyhtyeen ohella myös omaa musiikkiaan ja soololevyjä on nähtyä ainakin Ahti Paunulta ja Essi Wuorelalta.

20-vuotista taivalta juhlitaan konserttikiertueella

Syksyn aikana Rajaton on kiertänyt Suomea 20-vuotisjuhlakonserttiensa merkeissä ja myyneet täyteen niin Finlandia-talon kuin Tampere-talonkin. Konserttisetti on yhdistelmä kaikkea, mitä Rajaton on tehnyt vuosien varrella ja yleisö on saanut kuulla mm. Beatlesia surumielisen Eleanor Rigbyn muodossa, mainion sovituksen lastenlaulusta Jänöjussin mäenlasku, kansanmusiikkia eri maista ja kulttuureista, argentiinalaista tangoa ja Jenni Vartiaista. Cover-kappaleet ovat aina olleet osa Rajattoman ohjelmistoa, mutta niiden uudet versiot tuovat aina jotain lisää alkuperäisiin tulkintoihin. Rajattoman esittämät, juuri lauluyhtyeelle sävelletyt kappaleet ovat jääneet elämään kuorokappaleina ja niistä ovat iloinneet monet muutkin lauluyhtyeet.

Noin puolet Rajattoman keikoista tehdään ulkomailla ja yhtyeellä onkin vankka kannattajakunta mm. Pohjois-Amerikassa, Isossa-Britanniassa ja Japanissa. Konserttien lisäksi Rajaton järjestää mestarikursseja maailmalla ja osallistuu erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin mm. Unicefin hyväksi. Lisäksi Rajaton on ottanut osaa Aivosäätiön tutkimukseen, jossa tarkkaillaan mitä laulajien aivoissa tapahtuu konsertin aikana.

2 marraskuun, 2017

© Psychedelica 2020