0

Roy Orbison

Roy Orbison

Eräs kuuluisimmasta ja rakastetuimmista lauluntekijöistä kautta aikojen oli varmastikin Roy Orbison. Hänen ikivihreänsä ovat soineet vuosikymmeniä, ja monet niistä osaamme melkeinpä ulkoa, kuten vaikkapa “Oh Pretty Woman”, “Only the Lonely” tai “I Drove All Night”, joista on myös tehty useita cover-versioita. Mutta mikä oikeastaan oli Roy Orbisonin tarina? Katsotaanpa mitä hänestä tiedämme.

Varhaiset vuodet

Roy Kelton Orbison syntyi huhtikuussa 1936 Vernonissa, Teksasissa. Roylla, kuten hänen sisaruksillaankin, oli huono näkö; niinpä hän käytti jo varhaisesta lapsuudesta asti paksuja silmälaseja. Hän oli hyvin vaivautunut asiasta ja yleensäkin ulkonäöstään, ja alkoi myös jo nuorena värjätä vaaleita hiuksiaan mustiksi, joten hänelle ominainen ulkonäkö muodostui jo silloin. Hän oli muutenkin hiljainen, kohtelias ja kaikille huomaavainen nuori poika. Laulaminen oli hänelle tärkeää, ja kun hän sai kuusivuotislahjaksi kitaran, hän omien sanojensa mukaan “tiesi heti että musiikki tulisi olemaan tärkeintä elämässä”. Eräs tärkeimmistä musiikillisista vaikutteista Roylle oli kantrimusiikki, ja ensimmäisen bändinsä, Wink Westernersin; hän perusti jo yläkouluaikoina. Yhtye voitti kykykilpailun ja sai jopa oman TV-shown paikalliselle televisioasemalle. Ollessaan yliopistossa Roy Orbison näki Elviksen esiintyvän, ja samoihin aikoihin vuosina 1955 ja 1956, itse Johnny Cash esiintyi Wink Westernersin kanssa samassa TV-show’ssa ja kehotti Orbisonia lähestymään erästä levy-yhtiötä: sieltä kuitenkin tuli aluksi tyly vastaus, eikä Orbisonin ura vielä noussut aivan siivilleen. Mutta kun bändi oli muuttanut nimensä Teen Kingsiksi, saanut paikallisen pienen levy-yhtiön kanssa sopimuksen ja musiikkinsa radioaalloille, muutti Sun Recordsin Sam Phillips mielensä ja tarjosi sopimusta.

Suosion vuodet

Nyt kun levytyssopimus oli takataskussa ja oli päästy Memphisiin, alkoi Orbisonin yhtye saada pikkuhiljaa hittejä levylistoille, ensimmäisen ollessa “Ooby Dooby”, ja sen jälkeen hieman rockabilly-vaikutteisemmat “Go!Go!Go!” ja “Rockhouse”. Yhtye kuitenkin hajosi keskinäisiin riitoihin, mutta Roy Orbison jäi asumaan Memphisiin ja jatkoi levyttämistä. Vähitellen hän kyllästyi Sun Recordsiin ja alkoi kiertää esiintymässä Teksasissa, ja koska kotona pienessä asunnossa oli vaimo ja lapsi, alkoi Roy usein säveltää autossa kitaran kanssa; erään kerran lauluntekijä Joe Melson yksinkertaisesti koputti auton ikkunaan ja tarjosi yhteistyötä. Pian tehtiinkin jo sopimus Monument Recordsin kanssa, ja nyt alkoivat Orbisonin soundi, lahjakkuus ja ääni saada ansaitsemaansa jalansijaa musiikkimaailmassa; syntyi niin sanottu “Nashville-soundi”. Ensimmäisiä hittejä tuona aikana olivat “Uptown”, “Come Back to Me” sekä “Only the Lonely”, jossa Orbisonin äänen voima ja äänialan laajuus pääsivät todella oikeuksiinsa.

Suosion vuodet
Suosion vuodet

Laulusta tulikin välittömästi hitti paitsi Yhdysvalloissa, myös Britanniassa ja Australiassa. Orbisonin omintakeinen laulutyyli, upeat sävellykset ja myös hänen ulkonäkönsä mustine hiuksineen ja tummine aurinkolaseineen yhdistyivät ikäänkuin tavaramerkiksi, josta hänet alettiin tuntea, ja itse asiassa tunnettiin loppuelämänsä ajan. Nyt syntyi sellaisia musiikin helmiä kuin “Running Scared”, “Dream Baby” ja “It’s Over”. Vuonna 1964 Orbisonin ollessa Bill Deesin, erään yhteistyökumppanin, kanssa sävellysstudiossa, sinne tuli hänen vaimonsa käymään, ja Orbison kysyi tältä, tarvitseeko hän rahaa. Bill Dees lohkaisi kuinka “kaunis nainen ei koskaan tarvitse rahaa”, ja 40 minuuttia myöhemmin yksi Orbisonin tunnetuimmista ja suosituimmista kappaleista, “Oh, Pretty Woman” oli syntynyt! Kappale nousi välittömästi hittilistojen kärkeen viikoiksi, ja myi yli 7 miljoonaa levyä. Ujosta nuoresta miehestä oli tullut niin kuuluisa, että vielä hänen kuolemansa jälkeen järjestettiin vuonna 2018 Orbisonin hologrammikiertue.

1960-luvun lopulla Orbisonia kohtasi useampikin tragedia. Vuonna 1966 hänen vaimonsa Claudette kuoli moottoripyöräonnettomuudessa, ja vuonna 1968 hänen kaksi vanhinta poikaansa kuoli tulipalossa. Orbison meni uudelleen naimisiin, sai kaksi poikaa, ja jatkoi levyttämistä; hänen terveytensä alkoi kuitenkin horjua 1970-luvun lopulla ja hänelle tehtiin sydämen ohitusleikkaus. Parhaat vuodet olivat siis jo ohitse, mutta vielä ennen kuolemaansa Roy Orbison ehti perustaa Traveling Wilburys -yhtyeen yhdessä muun muassa George Harrisonin ja Tom Pettyn kanssa. Orbisonin sydän kuitenkin petti kohtalokkaasti joulukuussa 1988, ja kaikkien tuntema ääni vaikeni lopullisesti. Onneksemme Roy Orbisonin musiikki elää, todennäköisesti ikuisesti.

5 maaliskuun, 2020

© Psychedelica 2020