0

Ska hauska ja vauhdikas sekoitus r&b:tä, rockia, punkia ja jamaikalaista perinnemusiikkia

Ska-musiikkia käsitellään usein punkin alatyylinä, mutta itseasiassa kyseessä on aivan oma musiikinlajinsa. Ska syntyi Jamaikalla 1950-luvun lopussa ja se on vauhdikas yhdistelmä musiikin eri elementtejä, erityisesti yhdysvaltalaista rhytm and bluesia ja jamaikalaista perinnemusiikkia. Ska-musiikin selkärankana toimii aivan omanlaisensa rytmikuvio, jota soitetaan bassolla ja vauhdikas tempo.

Ska syntyi aluksi jamaikalaisten omaksi musiikiksi

Yksi ska-musiikin historian merkittävimpiä henkilöitä oli Clement ”Coxsone” Dodd, vaikka hän ei ollut muusikko. 1950-luvun lopulla ja 1960-luvun alussa Jamaika oli juuri itsenäistymässä Isosta-Britanniasta. Coxsone, joka toimi DJ:nä, huomasit maansa kaipaavan kansallista ylpeyttä ja identiteettiä ja alkoi tehdä suosittujen bändien kanssa levyjä legendaariseksi muodostuneessa studiossaan, Studio One:ssa. Näistä levyistä tuli Jamaikalla äärimmäisen suosittuja.

Ska-musiikin nopeat, jännittävät ja hyväntuuliset rytmit saavat tanssijalan vipattamaan. Musiikillisest ska:ta voi määritellä siten, että 4/4 rytmissä rumpujen iskut osuvat aina toiselle ja neljännelle nuotille ja kitara toiselle, kolmannelle ja neljännelle biitille. Perinteiset ska-bändit koostuivat yleensä bassosta, kitarasta, koskettimista ja torvisektiosta, jossa yleisimmät soittimet olivat saksofoni ja trumpetti.

Ska:n matka maailmalle

Aluksi ska oli suosittua vain Jamaikalla, New Orleansissa ja Miamissa, joissa oli mahdollista kuunnella jamaikalaista radioasemaa. Musiikki levisi maahanmuuttajanuorten välityksessä Isoon-Britanniaan 1960-luvun alussa. Musiikin lähettiläinä toimivat jamaikalaista 1960-luvun alakulttuuria edustavat ”rude boys” eli röyhkeät pojat, jotka oli pääasiassa köyhiä jamaikalaisia teinejä, jotka paikalliset katu-DJ:t palkkasivat sabotoimaan toistensa katutanssitapahtumia. Nämä kohtaamiset kehittyivät monesti väkivaltaisiksi ja teineistä alkoi muodostua jengejä. Tämä jamaikalainen jengikulttuuri inspiroi paljolti ska-musiikin ensimmäisen aallon kappaleita.

Ska:n tahtiin on lähes pakko tanssia. Ska-musiikin tahtiin tanssiminen sai nimen ”skanking”. Kyseessä on varsin helppo, mutta hauskannäköinen tanssityyli, joka on jäänyt elämään. Ska-musiikin alkuaikojen bändit tekivät musiikkityylistä suositun. Näihin kuuluivat mm. Desmond Dekker, The Skatalites ja Byron Lee & the Dragonaires. Useat ska-bändit siirtyivät myöhemmin soittamaan reggaeta ja ska-musiikin suosio alkoi laimeta.

Ska lähti uuteen nousuun Isossa-Britanniassa 1970-luvun lopulla ja ska-rytmejä alettiin kuulla yleisesti myös uuden aallon rock-musiikissa. Tätä alkuperäisestä ska-musiikista kehittynyttä tyylisuuntausta kutsuttiin nimellä ”two-tone”. Nimi viittaa levy-yhtiöön joka julkaisu rockvaikutteista ska-musiikkia. Isossa-Britanniassa ska-bändeissä soitti tuolloin sekä mustia että valkoisia.

Kolmas aalto ja kaupallinen menestys

Ska-musiikin kolmas aalto alkoi punk-piireissä 1980-luvun lopulla ja kaupallisia hittejä alkoi tulla 1990-luvulle siirryttäessä. Vaikka osin kolmannenkin aallon ska:ssa on kuultavissa 1960-luvun perinteitä, suurelta osin musiikki nojaa vahvoihin kitaroihin ja suuriin torvisektioihin. Kolmannen aallon ska-bändejä edustavat osaltaan ainakin No Doubt, Suicide Machines, Voodoo Glow Skulls, Less Than Jake ja The Aquabats. 1980-luvulla ska oli ehtinyt jo Australiaan asti, jossa ska-bändit pitivät hallussaan myös hittilistapaikkoja.

Ska alkoi saavuttaa suosiota myös Yhdysvalloissa, jossa länsirannikolla Kalifornian Berkeleyssa ensimmäinen suuri nimi ska-bändi oli The Uptones ja New Yorkissa puolestaan The Toasters. Molemmat bändit perustettiin vuonna 1981. Amerikkalainen ska haki aiempaa vahvemmin vaikutteita r&b -musiikista. Tästä irtiottona syntyi ska-musiikin ja punkrockin fuusio, jossa nimenomaan pyrittiin vähentämään r&b:n vaikutusta ja pitämään yllä nopeampaa tempoa. Tässä suuntauksessa myös särökitaroilla oli tärkeä rooli. Vuonna 1993 The Mighty Mighty Bosstones teki levydiilin Mercury Rercordsin kanssa, ollen näin ensimmäinen amerikkalainen ska-bändi, joka nousi kaupalliseen menestykseen albumillaan Question the Answers. Levy myi kultaa ja ylsi Billboardin 200 -listalla sijalle 138. Tämä petasi tietä Rancidille, kaikkien aikojen menestyneimmälle ska-bändille. Vuonna 1995 Rancid julkaisi Time Bomb -singlen ja biisi ylsi sijalle 8 Billboardin listalla.

29 heinäkuun, 2017

© Psychedelica 2020