0

Suomalaisia poplaulajia

Suomalaisella popmusiikilla on ollut pitkä ja laaja historia, joka ulottuu siihen aikaan, jolloin popmusiikki alkoi yleistyä maailmassa.Suomalaisen popmusiikin suosio on kasvanut erityisesti 1970-luvulla, jolloin monet poplaulajat tulivat suosituiksi. Monet niistä laulajista ovat nykyäänkin erittäin suosittuja – esimerkiksi Hector, Katri Helena ja Vesa-Matti Loiri. Suomalainen popmusiikki eroaa muusta popmusiikista sikäli, että sille on ominaista tietynlainen melankolisuus. Tämän artikkelin tekstien tiedot on peräisin biografiasampo-palvelusta.

Laila Kinnunen ja Annikki Tähti

Laila Kinnunen on ollut Suomen suosituimpia naisiskelmälaulajia. Hän syntyi vuonna 1939 ennen talvisotaa Helsingin Mellunkylässä. Koko hänen perheensä oli musikaalinen: isä soitti hanuria ja äiti lauloi, sisaruksista vanhin veli lauloi kuorossa, nuorin soitti kitaraa ja sisko Ritva oli myös iskelmälaulajana. Jatkosodan aikana, vuonna 1943, Ritva ja Laila lähtivät sotalapsiksi Ruotsiin, missä he kasvoivat ja saivat kansainvälisiä musiikillisia vaikutuksia. Jazz ja tanssimusiikki olivat Ruotsissa suosittuja. Vuonna 1949 Laila Kinnunen palasi Suomeen. Vuonna 1955 hän alkoi esiintyä Pelimannit-orkesterin kanssa. Hänellä oli jo silloin kaunis lauluääni, improvisaatiotaito ja erinomainen rytmitaju. Laila Kinnusen ohjelmisto oli hyvin monipuolinen: se sisälsi muun muuassa iskelmää, valssia, bossanovaa, jazzia ja jenkkaa. Uransa alussa hän lauloi ja levytti paljon italialaisia iskelmiä, josta tuli Suomessa suosittuja. Hänen ensimmäinen levyttämänsä kappale Lazzarella toi hänelle suurta menestystä. Laila Kinnunen esiintyi myös Suomen ulkopuolella Saksassa, Italiassa, Ruotsissa ja muissa Euroopan maissa. Hänellä oli hyvä kielitaito ja hän valloitti ihmisiä karismallaan. Hänen uransa jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hän joutui lopettamaan levyttämisen jo 29-vuotiaana yksityiselämänsä ongelmien takia. Hän kuoli alkoholismiin sairastuneeena vuonna 2000. Toinen Suomen kuuluisimmista popmusiikin esittäjistä oli Annikki Tähti. Myös hänen uransa lähti liikkeelle 1950-luvulla. Hän oli ollut pari vuotta säveltäjä George de Godzinskyn oppilaana ja alkoi levyttää jo vuonna 1953. Hän lauloi paljon käännettyjä iskelmiä, kuten El Baion ja Itke sydämeni. Hänen suosituin kappaleensa on kuitenkin Muistatko Monrepos’n, joka kertoo sodassa menetetystä Karjalasta ja liikuttaa siksi suuomalaisia. Muita hänen levyttämiään kappaleita olivat mm. Balladi Olavinlinnasta ja Kuningaskobra. Hän on myös levyttänyt lauluja yhdessä toisen erittäin suositun laulajan, Olavi Virran kanssa.

Vesa-Matti Loiri

Vesa-Matti Loiri (syntynyt 1945) on  Suomen monipuolisimpia taiteilijoita. Laulajan uran lisäksi hän on toiminut näyttelijänä elokuvissa ja teatterissa. Laulajana hän on levyttänyt muun muuassa suomalaisen runoilijan Eino Leinon runoihin perustavan laulukokoelman. Loirin ääni on karhea ja samalla kirkas, hän osaa tulkita voimakkaita tunteita ja tuskaa, mutta siinä on myös herkkyyttä.  Vesa-Matti Loiri on edelleen aktiivinen esiintyjä.

Reijo Taipale ja Eino Grön

Reijo Taipale (syntynyt 1945) on suosittu iskelmälaulaja, joka on tehnyt pitkän uran ja on edelleen aktiivinen. Hän alkoi esiintyä jo nuorena tanssilavoilla. Menestys tuli 1960-luvulla, kun hän oli levyttänyt Satumaa-tangon, josta on tullut klassikko hänen esittämänään. Lisäksi hän on levyttänyt monia muita tangoja, kuten Satu ruskeista silmistä, Sininen huvimaja, Täysikuu, Sinitaivas ja Sammunut nuotio. Satumaa on kuitenkin edelleen hänen suosituin kappale. Hän on esiintynyt myös siirtosuomalaisille ulkomailla ja osallistunut kansainvälisiin tangotapahtumiin. Ääneltään hän on baritoni, ja hänen tulkintansa ovat muuttuneet vuosien mittaan syvällisemmiksi. Myös Eino Grön on suosittuja tuon ajan iskelmälaulajia ja on suurimpia suomalaisen musiikin nimiä. Hänkin on tehnyt pitkän uran ja on edelleen aktiivinen. Grönin ura on alkanut 1950-luvulla valtakunnallisella iskelmälsulun mestaruudella, ja hänen ensilevynsä sisälsi venäläisiä tangoja. Hänet tunnetaan erityisesti tangojen laulajana, vaikka hänen ohjelmistonsa on ollut monipuolinen ja hän on esittänyt muun muuassa valsseja ja italialaisiskelmiä. Grönin ehkä tunnetuin kappale on Illan viimeinen tango. Sekä Eino Grön että Reijo Taipale ovat pitäneet idolinaan Olavi Virtaa ja olivat hänen oppilaitaan. Eino Gröniä on kutsuttu Olavi Virran perintöprinssiksi.

Reijo Taipale ja Eino Grön

28 tammikuun, 2019

© Psychedelica 2020