0

Suomen menestynein räppäri kertoi lopettavansa uransa

Huippusuosittu räppäri Cheek eli Jare Henrik Tiihonen on jo pidempään vihjaillut suurista uutisista ja piti vihdoin odotetun tiedotustilaisuuden marraskuun 15. päivä Helsingissä. Hotelli Kämpin Peilisalissa järjestetyssä tilaisuudessa Cheek paljasti lopettavansa uransa, mutta fanien onneksi suruaikaa on annettu lähes vuosi. Jäähyväiskonserttinsa Cheek aikoo pitää ensi vuonna elokuussa, keikkapaikaksi on valikoitunut Lahden Mäkimonttu. Konsertti on saanut dramaattisen ja kuvaavan nimen Valot sammuu. Ennen jäähyväisiä nähdään kuitenkin vielä useampia keikkoja ja ensi vuonna saa myös ensi-iltansa Cheekistä kertova elokuva Veljeni vartija.

Uran viimeiset viisi vuotta ovat olleet suurta menestystä

Cheekin ura on ollut käsittämätöntä nousukiitoa ja aiheuttanut voimakkaita tunteita sekä ihailijoissa että epäilijöissä. Suomessa ei kukaan muusikko ole aiemmin ollut yhtä itsevarma ja usein myös röyhkeä, ottaen itselleen kaiken ja pyytelemättä mitään anteeksi. Cheek ei ole itsevarmuudessaan pelkkiä suuria puheita, sillä miestä inhoavienkin on myönnettävä, että kyseessä on Suomen Spotifyn kuunnelluin artisti, Suomen seuratuin muusikko sosiaalisessa mediassa ja Cheekin videoita on katsottu suomalaisista artisteista eniten Youtubessa.

Cheekin musiikki siis myy ja urasta ovat todisteena myös 11 Emma-palkintoa. Hän on julkaissut urallaan yhteensä yhdeksän albumia ja saavuttanut useita kulta-, platina- ja tuplaplatinalevyjä. Vuonna 2015 julkaistun Alpha Omega -albumin kymmenen kappaletta varasivat hetkeksi Spotifyn top 10 -listan kaikki sijat. Lisäksi Cheek on ainoana suomalaisena artistina myynyt Olympiastadionin kahdesti täyteen. Monet ovat kehuneet Cheekin tuoneen keikoille aivan uudenlaista hyvää fiilistä ja kunnon bileitä.

Itsevarma rap-asenne ärsyttää monia

Cheek on todellakin onnistunut ravistelemaan vanhoja, pölyyntyneitä rakenteita. Cheekin ura on kestänyt yli 17 vuotta, mutta suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi viisi vuotta sitten Vain elämää -ohjelman kautta. Sitä ennen lahtelaisräppäri tappeli Lahden kaduilla kaksosveljensä kanssa ja teki omakustanteina levyjä, joita kuljetti levykauppoihin myytäviksi. Nykyään räppäri asuu luksuskattohuoneistossa Helsingin keskustassa, ajaa ylellisellä urheiluautolla ja tietää itsekin arvonsa. Toisaalta hän toteaa lopettamisilmoituksen yhteydessä, hektiset vuodet ovat olleet henkisesti rankkoja, eikä kovaan kritiikkiinkään voinut suhtautua enää yhtä kevyesti kuin aiemmin. Tähän liittyi toki myös täydellinen yksityisyyden menettäminen. Cheek kertoo uran kasvattaneen hänen paineensietokykyään ja toisaalta hän kertoo oppineensa myös empatiaa. Asioita on ollut helpompi ajatella myös muiden kautta, kun omat asiat on saanut kuntoon.

Tiedossa lomaa ja mahdollisesti muita musiikkiin liittyviä töitä

Viimeisen keikkansa jälkeen Cheek aikoo pitää niin kauan lomaa, että pystyy jälleen ajattelemaan muutakin kuin musiikkia. Hän kertoo elämän pyörineen viime vuodet täysin uran ympärillä, eikä millekään muulle ole jäänyt aikaa.

Cheek kertoi miettineensä lopettamista ensimmäisen kerran jo vuonna 2014, jolloin hän jäi lyhyemmälle tauolle. Jo tuolloin häntä vaivasi ajatus siitä, ettei olisi jonain päivänä mitään uutta annettavaa. Cheek toteaa, että pahinta olisi löytää itsensä tilanteesta, jossa vain toistaisi itseään. Nyt aika on kuitenkin oikea ja tyytyväisenä Cheek korostaa, että ensi vuonna ilmestyvät sekä elämäkerrallinen albumi, elämäkertakirja että elämäkertaelokuva.

Cheek sanoo toivovansa, että hänet tultaisiin myöhemmin muistamaan artistina, joka nosti hip hopin Suomen suosituimmaksi musiikiksi. Hän painottaa myös tietoisesti muuttaneensa suomalaista musiikkikulttuuria. Cheekiltä udeltiin tiedotustilaisuudessa myös sitä, onko hänellä tarkoituksena tehdä kuitenkin komea comeback jossain vaiheessa lopettamisen jälkeen. Cheek vakuutti lopettamispäätöksensä kuitenkin pitävän. Cheekiä tullaan luultavasti näkemään musiikin parissa myöhemminkin, sillä hänellä on oma levy-yhtiö Liiga Music. Toistaiseksi Cheek on ollut yhtiön ainoa artisti, mutta toiveissa olisi löytää muutama uusi.

23 marraskuun, 2017

© Psychedelica 2020