0

Tina Turner

Tina Turner tunnetaan myös rock and rollin kuningattarena. Hänellä on persoonallinen voimakas soul-ääni ja vielä vanhallakin iällä hän osaa esiintyä todella energisesti. Turner on maailman musiikin yksi esikuvia ja monet artistit ovat ottaneet mallia hänen tyylistään. Turner täyttää vuonna 2019 80 vuotta, mutta ikä ei ole ollut koskaan esteenä hänen musiikkiuralleen, ja musikaali Tina tuli teattereihin vuonna 2018.

Tina Turner eli Anna Mae Bullock syntyi vuonna 1939. Hän oli perheen kuopus ja perhe eli hyvin tavallista elämää Tennesseessä Yhdysvalloissa. Perhe koki paljon muuttoja ja Tinaa ja hänen vanhempia siskojaan siirrettiin paikasta toiseen vanhempien töiden takia. Tina eli pitkän aikaa isovanhempiensa kanssa ja on sanonut myöhemmin, että hänestä tuntuu, ettei hänen oma äitinsä koskaan halunnut kolmatta lasta, joten hänen äitinsä ei hyväksynyt häntä.

50-luvun lopulla siskokset elivät Missourissa ja alkoivat käymään usein paikallisissa pubeissa kuuntelemassa live-musiikkia. He näkivät Ike Turnerin esiintyvän yhdessä bändinsä Kings of Rhytmin kanssa. Tina innostui Iken musiikista todella paljon ja hän halusi päästä osaksi bändiä, vaikkei harva nainen oli koskaan onnistunut esiintymään heidän kanssaan. Eräänä iltana Ike kuuli Tinan laulavan ja kun hän ymmärsi, kuinka lahjakas laulaja Tina oli, hän pyysi tätä levyttämään Kings of Rhytmin kanssa.

Kuin sattuman kaupalla Ike Turnerin kirjoittama kappale ”A Fool in Love” tuli Tinan laulettavaksi. Alkuperäinen esiintyjä peruutti levystudiosta varatun ajan ja Tina tarjoutui laulamaan laulun. Sue Recordsin Juggy Murray ihastui Tinan funkkaavaan soundiin ja tarjosi hänelle levytyssopimusta. Murray myös kannusti Ikea tekemään Tinasta tähden ja Ike auttoi Tinan uran alkuun.

pimeä puoli

Pikkuhiljaa työsuhde Iken ja Tinan välillä syveni rakkaudeksi ja vuonna 1960 Ike kosi Tinaa. Heille syntyi myös poika Ronnie. Koko 60-luku oli parin yhteisten esiintymisten nousuaikaa. He tekivät yhdessä lukuisia hittejä ja useita kiertueita. Ikestä alkoi kuitenkin tulla esiin pimeämpi puoli. Hän hallitsi Tinaa pelolla ja oli pahasti addiktoitunut kokaiinin käytölle. Vuonna 1976 pari erosi.

Eroa seurasi todella vaikeat oikeuskiistat. Pari oli ehtinyt luoda yhdessä merkittävän määrän omaisuutta, josta sitten riideltiin. Myös laulujen ja sanoitusten oikeuksista piti päästä sopuun. Tina menetti paljon ja luopui monista asioista vain saadakseen rauhan aikaiseksi ja oman elämänsä takaisin. Eron jälkeen monet promoottorit suuttuivat, sillä he olivat menettäneet paljon rahaa eron seurauksena. Tina esiintyi seuraavat vuodet pienissä pubeissa pienellä palkalla vain, jotta pystyi maksamaan velkansa.

Uusi alku

Tinan oli noustava uudelleen ylös vaikean eron jälkeen. Hän oli aikaisemmin luonut koko uransa Iken kanssa ja hänen avustuksellaan, joten nyt hän oli yksin. Se ei kuitenkaan lannistanut artistia, vaan hän teki paljon töitä seuraavien vuosien aikana. 80-luvulle tultaessa alkoi jo näyttää valoisemmalta ja Tinan musiikkivideo Proud Mary pääsi MTV:n soittolistalle.

Loppujen lopuksi Tina alkoi menestyä soolourallaan paremmin kuin hän oli koskaan menestynyt Iken kanssa. Ike oli aina jotenkin ohjannut parin toimintaa ja ei antanut Tinalle koskaan täyttä artistin vapautta. 90-luvulle tultaessa Tinalla oli jo iso määrä hittejä, mitkä olivat päässeet maailmanlistoille.

Tina jäi eläkkeelle vuonna 2004. Hän nautti kuitenkin esiintymisestä ja laulamisesta niin paljon, että teki vielä yhden kiertueen Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Suomessa Tina vieraili vuonna 2009. Nykyään Tina elää rauhallista elämää Sveitsissä, jonka kansalaisuus hänelle myös on. Tina on palkittu lukuisilla musiikkialan palkinnoilla pitkästä urastaan ja hän tulee aina olemaan yksi legendaarisimpia artisteja maailmassa.

2 marraskuun, 2019

© Psychedelica 2020