0

Whitney Houstonin ura

Whitney Houstonin on Guinnessin maailmanennätys -kirjan mukaan kaikkien aikojen palkituin naispuolinen esiintyjä. Hän myi yli 170 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti. Tässä artikkelissa käsittelemme hänen musiikillista uraansa alkutaipaleelta aina hänen viimeisiin päiviin saakka.

Whitney Houstonin varhainen elämä

Whitney Houston syntyi 9. elokuuta 1963 Newarkissa New Jerseyssa. Hänen äitinsä oli evankelista ja R&B laulaja Cissy Houstonin ja Dionne Warwickin oli serkku. 11-vuotiaana Whitney Houston esiintyi Newarkin New Hope -baptistikirkossa solistina. Hän kävi Rooman katoliseen koulun Saint Dominic Akatemian. Whitney Houston laski Chaka Khanin, Gladys Knightin ja Roberta Flackin varhaisista musiikillisista vaikutteistaan. Teini-ikäisenä Whitney Houston alkoi kiertää äitinsä varmuuskopioilijana. Vuonna 1978, 15-vuotiaana, hän taustalauloi Chaka Khania singlen ”I’m every woman.” Whitney Houston lauloi myös Lou Rawlsin ja Jermaine Jacksonin äänitteillä. Musiikin uransa lisäksi Houston aloitti toimintansa mallina ja esiintyi seitsemäntoista lehden kannessa, joka oli yksi ensimmäisistä mustista naisista. Hän esiintyi Bill Laswellin Avant Funk Bandin albumissa One Down, vuonna 1982. Whitney Houstonille annettiin useita tarjouksia tallennussopimuksesta 1980-luvun alkupuolella, mutta hänen äitinsä vaati, että hän suorittaa lukion loppuun. Lopuksi legendaarinen musiikkijohtaja Clive Davis allekirjoitti Whitney Houstonin Arista Recordsin kanssa vuonna 1983 tehdyn tallennussopimuksen, kun hän oli nähnyt esityksensä yökerhossa.

Whitney Houstonin debyyttialbumi

Whitney Houstonin samaa nimeä kantava debyyttialbumi ansaitsi kolme Grammy Award -palkintoa vuonna 1986, mukaan lukien vuoden albumin. Varhainen esiintyminen Teddy Pendergrassin kanssa teki Whitney Houstonista parhaimman uuden artistin tulokkaan. Hänen laulu ”Saving All My Love For You”, Whitney Houstonin ensimmäinen hitti, voitti myös ensimmäisen Grammy-palkinnon parhaan naispuolisen pop-laulun kategoriassa.Whitney Houstonista tuli ensimmäinen artisti, joka julkaisi koskaan seitsemän peräkkäistä singleä, jotka ylittivät Billboard Hot 100:n. Hän ohitti Beatlesin ja Bee Geesin kuuden edellisen ennätyksen. Viides single albumista, ”Love Will Save the Day”, osui myös 10 parhaan joukkoon. Whitney Houston toisti Grammy-palkintonsa menestyksessä vuonna 1988 vielä kolmella ehdolla, joista toinen oli vuoden albumille. Hän voitti myös parhaan naispuolisen pop-laulun toisen kerran ”I Wanna Dance With Somebody”.

Whitney Houstonin ura näyttelijänä

1990-luvun alussa Whitney Houston haarautui musiikin ulkopuolelle näyttelijäksi. Hänen ensimmäinen roolinsa oli yhdessä Kevin Costnerin kanssa vuonna 1992  elokuvassa The Bodyguard. Hän tallensi kuusi kappaletta elokuvan ääniraidalle, ja yksi näistä, Dolly Partonin ”I will always love you”, tuli hänen uransa suurimmaksi hitiksi ja yksi suurimmista kaikkien aikojen pop-hiteistä. Myöhemmin Whitney Houston näytti elokuvissa Waiting to Exhale ja The Preacher’s Wife. ”Exhale (Shoop Shoop)”, julkaistu vuonna 1995 Waiting to Exhale-soundtrackille, tuli Whitney Houstonin lopullinen hitti.

Whitney Houstonin loppu-ura ja kuolema

Vuoden 2000 alussa huhuja huumeiden käytöstä ja perutuista esityksistä Whitney Houstonin julkinen kuva alkoi murtua. Hän julkaisi viidennen studiolevynsä Just Whitneyn vuonna 2002. Levy debytoi albumin top 10:n sisällä, mutta ei tuottanut 40 parasta singleä. Se myi lopulta miljoona kappaletta. Whitney Houston julkaisi One Wish, joululevyn, vuonna 2003.Whitney Houston aloitti maailman konserttikiertueen vuonna 2004, mutta seuraavien vuosien aikana hän löysi vähän tekemistä musiikin kanssa. Lähes kahden vuoden huhujen jälkeen Whitney Houston otti esityksen Clive Davisin Grammy-puolueeseen helmikuussa 2009. Hän julkaisi albumin elokuussa 2009.

Whitney Houstonin loppu-ura ja kuolema

Vuoden 2011 loppupuolella raportoitiin, että Whitney Houston suunnitteli tuottavansa ja tähdittävänsä vuoden 1976 elokuvan Sparkle. Kuitenkin hänet todettiin kuolleeksi 11. helmikuuta 2012 Beverly Hillsissä Kaliforniassa vain muutama tunti ennen vuosittaista Clive Davisin pre-Grammy-palkintoa. Itse Grammy-palkintojenjakotilaisuudessa Jennifer Hudson esitti kunnianosoituksena ”I will always love you”.

27 maaliskuun, 2019

© Psychedelica 2020